Helder Onafhankelijk!

Basisinkomen.

Helder Onafhankelijk! zou graag een proefgemeente zijn met een basisinkomen voor uitkeringsgerechtigden.

Door de sollicitatieplicht bij mensen met een uitkering ontstaat er nu veel stress en word er niet gekeken naar een baan op niveau en interesse. Bij een basisinkomen vervalt de sollicitatieplicht en kan de werkzoekende beter opzoek naar een passende baan die bij hem of haar past.

Voor de toekomst zou het basisinkomen voor alle burgers van Nederland moeten worden ingevoerd. Hierdoor zal de armoedeval een stuk kleiner worden.

Sinds 2020 heeft ons land te maken met de Coronapandemie. Er zijn diverse steunpakketten geweest om personeel te kunnen behouden in de meest geraakte sectoren, die te maken (gehad) hebben met lockdown maatregelen en sluitingen. Ook veel ZZP-ers hebben gebruik moeten maken van de TOZO om nog enigszins inkomsten te hebben voor levensonderhoud.

Uiteraard vind Helder Onafhankelijk! het goed dat de Nederlandse regering heeft bijgesprongen waar dit nodig was. Maar het heeft ook duidelijk gemaakt dat een basisinkomen de verschillende maatregelen een stuk makkelijker had gemaakt.

Helder Onafhankelijk! zou na een proefgemeente voor basisinkomen uitkeringsgerechtigden ook een proefgemeente willen worden op grotere schaal. Waarbij meerdere groepen inwoners gebruik kunnen maken van een basisinkomen.

Standpunt Helder Onafhankelijk sinds 2014.
Standpunt is aangevuld 2022.