Helder Onafhankelijk!

Zwarte Piet = Zwart

Al jaren is er een discussie omtrent Zwarte Piet. Helder Onafhankelijk! vind dat deze discussie maar eens afgelopen moet zijn.

Het sinterklaasfeest wordt al heel lang in Nederland gevierd, net in onze bovenwindse eilanden en in Suriname.
Er zijn nooit discussies geweest over zwarte piet. Echter is er een zeer beperkt groepje mensen die zwarte piet nu als discriminatie zien.

Er is helemaal geen sprake van discriminatie, maar Zwarte Piet is puur een maskerade.
En een maskerade wordt niet alleen bij ons sinterklaasfeest gebruikt maar ook bijvoorbeeld tijdens Carnaval, gemaskerde themafeesten, maar bijvoorbeeld ook bij het theater en film.

Een maskerade is er in vele vormen, zo ook bij ons sinterklaasfeest waarbij de mensen die Sinterklaas helpen zo zwart zijn als roet van de schoorsteen en de naam Piet dragen. De volledige maskerade, in dit geval zwarte schmink en bijna iedereen een gelijk lijkende haardracht, is nodig om iemand onherkenbaar te maken.

Tegenwoordig zie je de “pieten” op tv duidelijk herkenbaar. De acteurs die bekend zijn van alle Nederlandse kinderseries spelen vaak ook voor “Piet”. De geloofwaardigheid wordt hiermee volledig ondermijnt.

Maar neem ook eens alle moeders, vaders, opa, oma’s, tante, ooms neven en nichten die vrijwilliger zijn bij de Sinterklaas centrales. Die worden zonder maskerade direct door de kinderen herkend. Hiermee is het sinterklaasfeest niet meer geworden dan een avond cadeautjes uitpakken.

Helder Onafhankelijk! vind dat je tradities in eren moet houden. Het sinterklaasfeest is niet voor niets uitgeroepen tot immaterieel erfgoed.

Wij vinden dan ook dat in Den Helder, Julianadorp en Huisduinen zoals dit is opgenomen in de inventarislijst van het immaterieel Erfgoed. Waarbij een volledige maskerade opgenomen is in het erfgoed.

Voor Helder Onafhankelijk! blijft Zwarte Piet dan ook Zwart! En zal vanaf heden ook bij iedere gemeentelijke intocht van sinterklaas ook weer een volledige maskerade de standaard moeten worden.

Ook op scholen zou de volledige maskerade terug moeten komen. Als een school geen Zwarte pieten willen gebruiken, dan zouden ze donker grijs kunnen gebruiken of een andere kleur die volledig maskeert.