Helder Onafhankelijk!

Zwembad

Zwembad het Heersdiep - OWSV de Aquanauten

In september 2013 is het nieuwe zwembad “Heersdiep” geopend. Een compleet nieuw zwembad wat is gebouwd in de tuin van ons oude zwembad “De Schots”.

Vele bezoekers van voormalige Zwembad “de Schots: missen de gezelligheid wat ons oude zwembad had. Maar een nieuw zwembad kan ook zijn voordelen hebben door de nieuwe technieken die er inmiddels in zwembad land zijn.

Echter is ons nieuwe zwembad reeds toe aan vervanging. Er zijn bij de bouw diverse bouwtechnische toepassingen gemaakt, die niet gemaakt hadden mogen worden. Onder andere is er een verkeerd soort beton gebruikt welke niet geschikt is voor gebruik bij zwembadwater vanwege het chloorgebruik. Hierdoor laten in de waterreservoirs en de beloopbare tegelvloeren de tegels los.

Ook een aantal technische installaties vertonen al gebreken, wat bij nieuwbouw van een zwembad niet had mogen gebeuren.

De gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders zijn al vanaf 2015 op de hoogte van de gebreken. Oud Wethouder Odd Wagner liet zaterdag 7 juli 2018 in het LOS-radioprogramma “De Week op Zaterdag” weten dat de gebreken zeer ernstig zijn en dat er een flinke renovatie nodig is. “Ik heb er grote zorgen over, er zijn een aantal zeer ernstige klachten en een enorme renovatie, die bijna tegen nieuwbouw aan zit, is noodzakelijk.”

De gemeenteraad heeft sinds 2015 liggen slapen. Er zijn tussen 2015 en 2021 maar liefst 2 partijen geweest die vragen gesteld hebben omtrent het zwembad. Waaronder vragen over het garantietermijn. Echter hebben zij na beantwoording van de vragen niets meer ondernomen om de verantwoordelijken van de bouw de schade te laten herstellen of te betalen voor herstel.

Helder Onafhankelijk! vind dat eind 2022 dit dossier moet zijn gesloten. Wij zullen uiterlijk in mei een initiatiefvoorstel indienen waarbij het college de tijd heeft om met de bouwers afspraken om de schade te herstellen. Uiterlijk in september 2022 moet er een oplossing zijn tussen de gemeente en de bouwers, welke moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Gebeurt dit niet dan zal Helder Onafhankelijk! een tweede initiatiefvoorstel om het college van Burgemeester en Wethouders de opdracht te geven om een uitspraak via de rechter te laten nemen.

In Den Helder blijven te veel dossiers als die van het zwembad op de plank liggen, omdat ze geen bevriende (huis) aannemers willen aansprakelijk stellen voor hun fouten. Helder Onafhankelijk! vind dat ook in deze dossiers moet worden doorgepakt.